سپیده‌دمان

۳ مطلب در مهر ۱۳۹۳ ثبت شده است

پیشنهادهایی در مورد نذرهای ماه محرم

دوشنبه, ۲۸ مهر ۱۳۹۳، ۰۹:۲۲ ب.ظ
دوستان سلام.

ماه محرم را پیش رو داریم. طبیعتاً، نهضت حسینی، که اهدافی همچون اصلاح جامعه و برپایی عدالت و بازگشت به آیین‌های نیک الهی را دنبال می‌کرد، می‌تواند در میان ما دستمایه‌ای برای بر پا کردن رسم‌های نیکو و احقاق حقوق مردمان باشد. اما، متأسفانه در کشور ما، ماه محرم رسم‌های نابجای زیادی را هم با خود به همراه می‌آورد.
از جمله رسم‌هایی که باید برای اصلاح آن تلاش کرد، رسوم مربوط به نذورات این ایام است. امروزه فقر در میان عده‌ای نه چندان کم از مردم جامعه‌ی ما بیداد می‌کند. طبیعی و معقول این است که اگر نذری هم در این ماه صورت می‌گیرد، در راستای حل مهم‌ترین مشکلات این محرومین باشد.
مثلاً، پخت غذای نذری در حجم بسیار بالا در ایام امری مرسوم است. اما طبخ غذا، آن هم در این حجم، لزوماً راهی مناسب برای یاری رساندن به محرومین نیست. در بسیاری موارد، بانیان برنامه، از پیش ایده‌ی مناسبی برای توزیع غذا ندارند. به علاوه، غذای پخته شده را به راحتی نمی‌توان نگهداری کرد، و معمولا به خاطر عجله‌ای که وجود دارد، عدالت در توزیع رعایت نمی‌شود نیازمندترین‌ها محروم می‌مانند. گاهی حتی خود نیازمندان هم در نگهداری غذا دچار مشکل می‌شوند.
من بعضی ایده‌ها برای تغییر شکل نذورات در ماه محرم، و همین‌طور بعضی شیوه‌ها برای ارتباط با اقشار محروم را در ادامه می‌آورم. در صورتی که شما هم پیشنهادی دارید، خوشحال می‌شوم که در قسمت نظرات پیشنهاد خود را ارسال کنید.

لطفا در گسترش این ایده‌ها کوشا باشید.

پیشنهادهایی برای تغییر شکل نذورات محرم

  • پیش از هر چیز باید بگویم طبخ غذا، اگر با برنامه‌ریزی درست انجام شود، هنوز هم می‌تواند فعالیتی مناسب باشد. یکی از چیزهایی که باید در برنامه‌ریزی در نظر بگیرید، یافتن نیازمندان واقعی و داشتن برنامه دقیق برای رساندن به موقع غذا به دست آنان است. می‌توانید از بعضی شیوه‌هایی که بعدا در مورد شیوه‌ی ارتباط با محرومین خواهد آمد، استفاده کنید.
    می‌توانید کودکان و نوجوانان را نیز در تجربه طبخ غذا برای نیازمندان دخیل کنید. همین‌طور، در صورتی که شرایط اجازه دهد، آنها می‌توانند در یک محیط کنترل شده در توزیع غذا نیز مشارکت کنند. این مواجهه با محرومین می‌تواند تجربه‌ای ارزشمند برای آنان باشد.
    غذاهایی را انتخاب کنید که در عین مقوی بودن، طبخ و آماده‌سازی آنها کم دردسر و توزیع آنها نیز ساده باشد. به این ترتیب امکان رساندن غذا به دست نیازمندان بیشتری وجود خواهد داشت.
  • به جای طبخ غذا، می‌توانید مواد غذایی خام را به دست محرومین برسانید. بسته‌بندی مواد غذایی را می‌توان با همکاری اقوام یا دوستان انجام داد، و به این ترتیب فضای همکاری و همبستگی در راه به جا آوردن نیکی را هم تجربه کرد.
  • محرومین، جز نیاز به غذای مناسب، نیازهای دیگری هم دارند. می‌توانید نذر خود را صرف تهیه پوشاک، رفع نیازمندی‌های درمانی، خرید اقلام بهداشتی یا وسایل گرمایشی کنید.
  • رسیدگی به وضعیت آموزشی دانش‌آموزان نیازمند هم می‌تواند رسمی خوب در این ماه باشد. می‌توانید به نیت این ایام، تأمین هزینه‌های آموزشی یک دانش‌آموز را برای یک سال به عهده بگیرید، یا هزینه نذورات خود را صرف خرید کتاب برای کتابخانه‌های مدارس محروم کنید (برای اطلاع، دانش‌آموزان دبستانی مناطق محروم، مثلا مناطق روستایی، علاقه‌ی خیلی زیادی به کتاب دارند و دسترسی کمی به کتاب‌های مناسب دارند.)
    یک پیشنهاد دیگر این است که هزینه استخدام معلم برای برگزاری کلاس تقویتی برای دانش‌آموزان یک مدرسه محروم را بپردازید. البته، اگر خودتان معلم هستید، راه خیلی بهتر این است که خودتان دست به کار شوید و یک دوره برای این دانش‌آموزان برگزار کنید. این کار را به نیت این ماه شروع کنید، و اگر دوست داشته باشید، می‌توانید برنامه‌هایی هم برای آشنایی دانش‌آموزان با امام حسین(ع) و هدفی که دنبال می‌کرده داشته باشید.

شیوه‌هایی برای یافتن محرومین

  • نخستین شیوه، شیوه‌ی سنتی، یعنی از طریق رابطینی است که نیازمندان را می‌شناسند. هنوز در جامعه‌ی ما کسانی پیدا می‌شوند که بخش قابل توجهی از وقت خود را در میان محرومین می‌گذرانند و سعی می‌کنند به امور آنها رسیدگی کنند. این افراد را می‌توانید با کمی جستجو از اقوام و دوستان خود پیدا کنید. آن‌ها می‌توانند نقش مؤثری در ارتباط دادن شما به محرومین ایفا کنند.
  • راه دیگر، پیدا کردن ارتباط با محرومین از طریق مدارس است. مدیران خیلی از مدارس در مناطق محروم، برنامه‌هایی را برای کمک به دانش‌آموزان نیازمند و خانواده‌های آنها دارند. کاری که باید بکنید این است که یک یا چند نفر از مدیران دلسوز مدارس محروم را پیدا کنید. به احتمال زیاد، خود آنها پیشنهادهای متعددی در مورد شیوه‌ی یاری رساندن شما خواهند داشت.
  • می‌توانید سراغ خیریه‌های مورد اعتماد در محل زندگی خودتان بروید و از برنامه‌هایشان کسب اطلاع کنید. برنامه‌های بعضی خیریه‌ها ممکن است همسو با فعالیتی که در نظر دارید باشد؛ مثلا می‌توانید خیریه‌ای را پیدا کنید که از طریق آن بتوانید کفالت یک دانش‌آموز را به عهده بگیرید، یا خیریه‌ای که به شما بیماران نیازمند را معرفی کند، یا خیریه‌ای که بتواند مواد غذایی را به دست نیازمندان برساند.
  • راه دیگر، کمک گرفتن از مددکارهای بهزیستی است. در مورد شکل عملکرد بهزیستی مناقشات بسیاری وجود دارد، و خود من هم یکی از منتقدان جدی عملکرد این سازمان هستم. اما در هر حال، تعداد زیادی از افراد بسیار نیازمند با این سازمان در ارتباطند. در بین مددکاران بهزیستی هم افراد دلسوز زیادی پیدا می‌شوند که دوست دارند گرهی از کار نیازمندان باز کنند. این مددکاران در واحدهای مختلف سازمان (توانبخشی، اجتماعی و ...) و در مجتمع‌های مختلف مشغول به کارند. اگر بتوانید یک یا چند نفر از این مددکارن دلسوز که دقت کافی در کار داشته باشد را پیدا کنید، پل ارتباطی خوبی با محرومین برقرار کرده‌اید.
  • مراکز DIC و شلتر را در محل زندگی خود پیدا کنید، این مراکز می‌توانند ارتباط شما با افراد بی‌خانمان را برقرار کنند.
***
اما، از رسم‌های مربوط به نذورات گذشته، پیشنهاد مهم دیگر این است که از این فرصت برای شناختن و شناساندن هر چه بیشتر حرکت امام حسین(ع) استفاده کنید. این بولتن، نقطه‌ی شروع خوبی برای گرفتن یک تصویر کلی، در عین حال جامع، از نهضت عاشوراست. این بولتن را مطالعه کنید، و اگر مناسب یافتید، به دیگران هم توصیه کنید یا در مجالسی که به مناسبت این ایام برگزار می‌شود توزیع نمایید.

------------------------------------------------

امام علی(ع)، در نامه‌ای خطاب به عثمان بن حُنَیف انصاری چنین نوشت: اما بعد، پسر حنیف به من خبر رسیده است که مردی از جوانان بصره تو را بر خوانی خوانده است و تو بدانجا شتافته‏ای. خوردنی‌های نیکو برایت آورده‏اند و پی در پی کاسه‏‌ها پیشت نهاده. گمان نمی‏‌کردم تو مهمانی مردمی را بپذیری که نیازمندشان به جفا رانده است و بی‏‌نیازشان خوانده. بنگر کجایی و از آن سفره چه بر می‏‌گیری.

[...] و من نفس خود را با پرهیزگاری می‏‌پرورانم تا در روزی که پُربیم‏ترین روزهاست در امان آمدن تواند، و بر کرانه‏‌های لغزشگاه پایدار ماند. و اگر خواستمی دانستمی چگونه عسل پالوده و مغز گندم، و بافته‌ی ابریشم را به کار برم. لیکن هرگز هوای من بر من چیره نخواهد گردید، و حرص مرا به گزیدن خوراک‌ها نخواهد کشید. چه بود که در حجاز یا یمامه کسی حسرت گرده ‏نانی برد، یا هرگز شکمی سیر نخورد، و من سیر بخوابم و پیرامونم شکم‌هایی باشد از گرسنگی به پشت دوخته، و جگرهایی سوخته. یا چنان باشم که گوینده سروده: «درد تو این بس که شب سیر بخوابی و گرداگردت جگرهایی بود در آرزوی پوست بزغاله». آیا بدین بسنده کنم که مرا امیرمؤمنان گویند، و در ناخوشایندهای روزگار شریک آنان نباشم؟ یا در سختی زندگی نمونه‏‌ای برایشان نشوم؟ مرا نیافریده‏‌اند، تا خوردنی‌های گوارا سرگرمم سازد، چون چارپای بسته که به علف پردازد.

[...] و چنان بینم که گوینده‌ی شما بگوید: اگر پسر ابوطالب را خوراک این است، ناتوانی او را از کشتن هماوردان بنشاند، و از جنگ با دلاور مردان بازماند. بدانید، درختی را که در بیابان خشک روید شاخه سخت‌تر بود، و سبزه‏‌های خوش‌نما را پوست نازکتر، و رستنی‌های صحرایی را آتش افروخته‏‌تر، و خاموشی آن دیرتر. (نهج‌البلاغه، نامه ۴۵)


  • حسین صفرزاده

دوستان سلام. امیدوارم که همگی در پناه خدا، سلامت و موفق باشید.

پس از گذشت یک هفته از اعلام فراخوان برای مشارکت در تجهیز مرکز سامان‌دهی به وضعیت کودکان کار و خیابان، میزان کمک‌های رسیده جمعاً نزدیک به سه میلیون تومان شده است. این مبلغ، خیلی کمتر از مبلغ مورد نیاز است. لطفا، اگر افرادی را می‌شناسید که ممکن است به مشارکت در این طرح علاقه‌مند باشند و تا الان آنها را دعوت به مشارکت نکرده‌اید، در یک هفته‌ی باقیمانده آنان را مطلع کنید.

فراخوان ابتدایی را در این آدرس ببینید: http://sepidehdaman.blog.ir/post/1

در پناه خدا.


  • حسین صفرزاده

فرصت مشارکت در این برنامه به پایان رسیده است. گزارش پایان برنامه را در این آدرس ببینید.

فراخوان جدید مشارکت در برنامه‌های این مرکز را در این آدرس ببینید.

-----

دوستان سلام؛

امیدوارم خوب و سلامت باشید.

مدتی است جمعی از دوستان مورد اعتماد من در پی راه‌اندازی مرکزی برای سامان‌دهی وضعیت کودکان کار و خیابان و کودکان بدسرپرست هستند. این مرکز که «پردیس فرزندان آفتاب» نام دارد با مجوز سازمان بهزیستی در سطح شهرستان شیراز فعالیت خواهد کرد. در این مرکز، ان شاء الله کودکان 4 تا 11 ساله (دختر و پسر) تحت پوشش قرار می‌گیرند و تلاش بر این است که ضمن فراهم کردن شرایط مناسب از نظر بهداشت و سلامت و تغذیه برای این کودکان، در جهت آموزش‌ ایشان نیز اقداماتی جدی‌ انجام گیرد؛ چرا که محرومیت از آموزش، فقر را برای آنان همیشگی می‌کند.

مسئولان مرکز برای برگزاری برخی دوره‌های آموزشی همچون سواد‌آموزی کاربردی،‌ آموزش ارزش‌های اخلاقی و مهارت‌های زندگی (امید و معنای زندگی، همدلی و توجه به دیگران، خویشتن‌داری، مهارت نه گفتن، مقابله با خشونت، پیشگیری از اعتیاد، آگاهی از مراکز حمایتی، اقدام مناسب در شرایط پرخطر و...) و کارگاه‌های آموزش مهارت‌های شغلی برنامه‌ریزی نموده‌اند.

با توجه به وضعیت بحرانی زندگی این کودکان، مدت کوتاه اقامت اغلب آنان در مرکز،‌ احتمالِ نداشتن سابقه‌ی تحصیل در مدرسه و نداشتن امید و انگیزه‌ی کافی برای فعالیت‌های آموزشی مرسوم، ارائه‌ی آموزش مناسب به این کودکان کار ساده‌ای نیست. برای اثربخشی آموزش، روش‌هایی موثر و جذاب مورد نیاز است و چنین آموزش‌هایی علاوه بر نیاز به تربیت و بهره‌گیری از مربیان توانمند، مستلزم داشتن امکانات و ابزارهایی است که هزینه‌بر هستند.


برخی از امکانات مورد نیاز برای تجهیز و راه‌اندازی این خانه برای ظرفیت 30 کودک (که به طور متوسط چند هفته را در خانه می‌گذرانند) به شرح زیر است:

  • تخت؛ 30 عدد که با توجه به اندازه‌ی خانه باید به صورت یک طبقه یا دو طبقه ساخته‌شود
  • تشک؛ 30 عدد متناسب با اندازه‌ی تخت‌ها
  • کمد یا کشو که به تعداد بچه‌ها و با توجه به شرایط خانه باید ساخته شود
  • لباس کودک در اندازه‌های مختلف (دخترانه و پسرانه)
  • وسایل بهداشتی شخصی و لوازم‌التحریر
  • میز و صندلی جهت انجام فعالیت‌های آموزشی
  • وسایل بازی (بازی‌های حرکتی، فکری و...)
  • امکانات آموزشی جهت سواد‌آموزی
  • امکانات آموزشی جهت آموزش بهداشت
  • امکانات آموزشی جهت آموزش مهارت‌های زندگی
  • قفسه و کمد جهت نگهداری وسایل آموزشی
  • قفسه کتابخانه و کتاب‌های مورد نیاز

هزینه‌های مورد نیاز برای تهیه این امکانات حدود 50 میلیون تومان برآورد می‌شود که با توجه به ضرورت آغاز به کار این مرکز در اسرع وقت، بهتر است در ظرف دو هفته جمع‌آوری شود. بنابراین، اگر مایل به مشارکت در این برنامه هستید، حداکثر تا اول آبان ماه مبلغ مورد نظرتان را به حساب بانکی من که مربوط به این کار است واریز نمایید. اطلاعات حساب در انتهای این پیام آمده است.

در صورت تمایل و امکان می‌توانید به جای واریز وجه نقد، خودتان برخی اقلام موردنیاز مرکز را تهیه نمایید؛ در صورت تمایل به انجام این‌کار، با من تماس بگیرید تا هماهنگی‌های لازم انجام شود.

در پناه خدا باشید.


اطلاعات حساب:

فرصت مشارکت در این برنامه به پایان رسیده است.

 


پیامبراکرم(ص): «سوگند به آن که جانم در دست اوست کسى جز شخص مهربان به بهشت نمی‌رود.» [گفته شد: «همه ما دل‌رحم و مهربانیم»، فرمود:] «نه، مگر آن‌گاه که به همه‌ی مردم مهربانى کنید.»

  • حسین صفرزاده